Wandelen op de Peloponnesos

boomgaard met bloemen
wandelpad Mesa Mani

Wandelen op de Peloponnesos – het is een feest!

Dwalen over de eeuwenoude ‘kalderimi’ of ‘monopadi’, de met grote stenen geplaveide wegen die het oude landschap doorkruisen van dorp naar dorp.
Of met blote voeten lopen over een kilometers lang welhaast verlaten zandstrand….
Of fijn in de schaduw door een kloof lopen met onderweg een onverwacht kerkje, gebouwd in een grot. En daarna zwemmen bij een van de vele strandjes.
Het kan allemaal. Er zijn zowel een paar tochten dicht bij huis te maken als die waarvoor een auto nodig is.
In het voorjaar en najaar is de temperatuur het meest geschikt om te wandelen. Een dagtocht is goed te plannen en wordt bijna vanzelfsprekend een combinatie van natuur en cultuur.
Moeilijkheidsgraad? Niet te moeilijk en zwaar – wel goed kijken waar je stapt met soms veel losse stenen. Goede schoenen en soms is een lange broek echt noodzakelijk vanwege de ondergroei (distels, brandnetels).
En altijd het basispakket bij je hebben: Water, Zonnebrand en iets op het hoofd.

Tayegetos gebergte
wandelroute Koumousta

Er worden steeds meer wandelingen aangegeven. Vooral in de Tayegetos, de dominante bergketen die over de Peloponnesos loopt. Vaak zijn deze wandelingen een etappe van de E4 (een Europese wandelroute).
De uitgeverij Anavasi biedt goede detailkaarten aan van (delen) van de Mani. Deze kaarten zijn bij de betere reisboekenhandels te bestellen. In het huis ligt ook een kopie van een goede wandelkaart van de Mesa Mani.

Uitgeverij Anavasi
www.anavasi.gr
Website E4 wandelroute Peloponnesos:
www.e4-peloponnes.info
https://www.youtube.com/watch?v=Q2pffVDXyec

Natuur op de Peloponnesos – overweldigend mooi!

Geografisch gezien wordt de Mani wel onderverdeeld in twee gebieden, de binnen en de buiten Mani, oftewel Mesa Mani. Kotronas ligt eigenlijk net op de grens waar volgens Grieken de “echte” Mani begint – droger, steniger.
Wat de twee gebieden zo ontzettend aantrekkelijk maakt, is de aanwezigheid van zee, een aflopende bergketen, een rivier en bergbeken, wilde natuur en agrarisch landschap, strand en rotskust.
Hierdoor zijn er zoveel verschillende klimaatzones dat er werkelijk een overweldigende soortenrijkdom is in zowel flora als fauna. De vele oude kerkjes, kapelletjes en kloosters, de ruïnes van de soms eenzame vestingtorens, en de oude boogbruggetjes, passen wonderwel in dit landschap. Sommige kerken hebben echt prachtige fresco’s. Vaak is er bij de bouw gebruik gemaakt van de al aanwezige bouwelementen van een vorige cultuurhistorische periode, zoals antieke tempelresten.
Veel van de oude dorpjes zijn in de afgelopen decennia verlaten en de huizen zijn daarna in verval geraakt. Voor veel planten en dieren is deze omgeving zeer geschikt. Uit de muren groeien mooie varentjes en cyclamen. De holle ruimtes worden druk gebruikt als nestruimte of verstopplaats. Inmiddels is men her en der wel bezig de oude torens en huizen te restaureren. Gelukkig gaat dat niet al te snel.

Polyaravos – verlaten bergdorp
één van de talloze orchideën

Flora en fauna

Bekend is wellicht de overweldigende bloemenpracht in het voorjaar met onder andere de vele soorten orchideeën!
Maar de Mani biedt in elk seizoen een overvloed aan flora en fauna. Door de verschillende landschappen is er een zeer grote soortenrijkdom. Veel soorten komen alleen in de Peloponnesos voor.
Alhoewel niet endemisch is de aanwezigheid van een groot aantal groepen jakhalzen toch wel bijzonder! Vaak laten ze een aantal maal per avond hun prachtige huilconcerten horen.

landschildpadje
kogeldistel met bijen
Eigenlijk is het gehele jaar geschikt om deze natuurlijke rijkdom te ontdekken maar de beste tijd is in het voorjaar en het najaar. Denk aan de verschillende soorten schildpadden, rupsen en later de vlinders. Insecten in vele soorten en maten zoals het grote aantal solitaire en metselbijen en wespen. Vooral de sluipwespen die grote prooien achteruit lopend meeslepen naar hun nest zijn bijzonder om te zien. De bidsprinkhanen op jacht naar krekels. Of reptielen zoals slangen, blindslangen en hagedissen. Amfibieën zoals padden, kikkers, boomkikkers, vuursalamanders. Vogels waaronder blauwe rotslijster, kwartel, ijsvogel, en roofvogels zoals bosuil, dwergooruil, steenuil, slangenarend, buizerd, valken, haviksarend, wespendieven. En laatst hoorden we ook twee oehoes!
slangenarend
nachtpauwoog