Griekse Olijfolie te Koop

De Olijfboomgaard

De olijfgaard bij het huis telt in zo’n 30 bomen. Er staan een aantal zeer oude en volwassen bomen en een aantal die nog aan het groeien zijn. Het overgrote deel daarvan zijn olijven om olie van te persen. Er zijn ook een paar zogenaamde eetolijven. Bijvoorbeeld de grote boom op het grote terras bij het huis. Lekkere olie en olijven die we ook te koop aanbieden.
In de boomgaard staan ook nog een aantal andere vruchtenbomen zoals citroen, Japanse pruim, sinaasappel, vijg en walnoot. In de pergola in de boomgaard groeien de druiven, witte en rode.

olijftak
de olijven oogst

Het oogsten van de Olijven

De oogst vindt plaats vanaf midden november tot in januari. Het exacte tijdstip hangt onder andere af van het weer. Als er weinig regen is gevallen, drogen de vruchten eerder uit en vallen op de grond. Dit kan een reden zijn om eerder te oogsten.
Een andere reden is de hoeveelheid bomen. Hoe meer bomen, hoe meer werk en des te eerder begint men met oogsten. Een factor is ook hoeveel vruchten de bomen dragen! Niet elk jaar is hetzelfde… En een nieuwe twijg draagt pas na 3 à 4 jaar vrucht.

Wij laten onze bomen zolang mogelijk met rust, soms wel tot in januari. Wat verdroogt en verrot is, is dan allang op de grond gevallen en wat sterk genoeg is en blijft hangen, heeft zich goed ontwikkeld!
Alvorens te oogsten worden de bomen eerst geschud om alsnog de eventuele achtergebleven slechte exemplaren te verwijderen. Pas daarna worden de netten uitgelegd en de olijven geoogst. Zo krijgen we een oogst resultaat met weliswaar minder olijven maar wel van uitstekende kwaliteit. En dat proef je terug!

Griekse olijfolie te koop

In de keuken staat een flesje van onze eigen olie klaar om te proeven en voor het eerste gebruik. Meer olie kunt u natuurlijk graag bij ons aanschaffen – zowel voor gebruik hier als om mee te nemen naar huis in geschikte verpakkingen van 17, 5, 3 of 1 kilo.

Ook verkopen we bij voldoende oogst onze ingemaakte groene en zwarte olijven.

bij de pers
net geperste olijfolie
zwarte eetolijven

Persen en Inmaken

De olie-olijven worden geperst in de olijfpers in Kotronas – vlakbij huis dus! In grote vaten komt het mee naar huis om te worden opgeslagen tot gebruik. De eet-olijven maken we zelf in. Er zijn meerdere rassen en kleuren eetolijven en meerdere methodes van inmaken die ook rekening houden met de gewenste bewaartermijn.
Voor zowel de groene als de zwarte eet-olijven geldt dat als je ze ontpit of kwetst ze sneller ontbitteren in het weekwater wat wekelijks ververst wordt. Zodoende kan je ze ook sneller inmaken en al een paar maanden na oogsten zijn ze geschikt voor consumptie. Je kan ze echter niet langer dan een jaar bewaren.
Laat je de olijven heel, dan duurt het ontbitteren een stuk langer. Ook nu wordt het water wekelijks ververst maar duurt het maanden voor de olijven geschikt zijn voor inmaak. Ze zijn dan echter wel veel langer houdbaar – enkele jaren. De groene worden standaard ingelegd met zout en citroen en de zwarte met azijn.

Onze nieuwste methode voor de zwarte olijven is ze op te leggen in zout; net zoveel zout als gewicht aan olijven. Elke paar dagen schudden en het vocht laten afdruipen. Na 6 tot 8 weken zijn ze klaar om te eten. Hierna kunnen ze ook nog ingelegd worden met in olie met eventueel extra kruiden zoals de lokale oregano. Heerlijk!