Niet toeristisch Griekenland

… het klopt! Niet toeristisch Griekenland bestaat. En zeker in de Mani, het onontdekte Griekenland.
Hier kan je op zoek naar de bijzondere cultuur en gewoonten van de Manioten.

Citaat uit de Katholieke Encyclopaedie uit 1933

Het middelste der drie Z. schiereilanden van den Peloponnesus, zeer bergachtig (hoogste top 1 217 m), eindigend in Kaap-Matapan.
De Manioten, een herdersvolk, waren onder Turksch bestuur praktisch onafhankelijk en hadden tot voor kort nog vestingtorens.
Ze passen nog bloedwraak toe.

Gelukkig hebben we de Manioten leren kennen als erg vriendelijk en zeer gastvrij!
Geen aarzeling dus om de Mani en de Manioten te ‘ontdekken’.

mannen van de Mani

Bezienswaardigheden en activiteiten

Verspreid in het landschap liggen de typische maniotische dorpen met hun vestingtorens. Sommige worden nog steeds bewoond en andere zijn verbouwd en nu in gebruik als Hotel. Veel torens zijn vervallen nadat de bewoners weggetrokken zijn naar de kust of grote steden.
Het meest bekend is het vestingdorp Vathia. Hier zijn veel torens gerestaureerd en kan je goed zien hoe een maniotisch dorp er uit zag.

Het is zeker de moeite waard een aantal van de talloze kerken en kloosters te verkennen. Vaak hebben ze prachtige muurschilderingen en zijn in de bouw antieke elementen verwerkt.
Daarbuiten zijn er talrijke minder bekende bezienswaardigheden zoals de vuurtoren op kaap Tenaro, de ingang naar de grot van Hades, de mozaïken op kaap Matapan, de overblijfselen van oude vestigingen zoals het Manikasteel op kaap Tigani en de oude vesting bij Kelefa. In deze vesting waren indertijd meer dan 600 man gelegerd en nu nog kan je zelfs op de oude vestingmuren lopen.

Tayegetos en Parnon – twee prachtige bergketens
Heel geschikt voor een dagtocht. De moeite waard is dan het bergdorpje Arna in de Tayegetos. Het dorpsleven concentreert zich rond de eeuwenoude beroemde plataan. Er is ook een klein museumpje.

Vathia – gerestaureerd vestingdorp
Kelefa castle
de grote plataana in Arna
winkel–museum Arna

Kosmas is het zuidelijke centrum van de bergketen Parnon. Gezellig dorpsplein met veel taverna’s, wilde kersenbomen bij de bronnen en lokale handel rond de platanen. Er zijn een paar leuke winkels waar onder andere lokaal aardewerk en bergthee verkocht wordt.

dorpsplein in Kosmas

Zeer de moeite waard is een bezoek aan ons ‘eigen’ klooster, nu onbewoond, Moni Sotiras.
Vlakbij huis en een leuke wandeling.

Van hier heb je prachtig uitzicht op de baai bij Kotronas en in het kerkje vind je bijzondere muurschilderingen.

fresco Moni Sotiras
Monemvasia
trein in de Vouraikos kloof
https://odontotos.com/index-en.htm Meer bekende bezienswaardigheden zijn Mistras (1 uur rijden), Monemvasia (1,5 uur rijden), Olympia (midden op de Peloponnesos) en de druipsteengrotten van Pyrgos Dirou vlakbij Areopoli( 30 minuten).

Wat verder weg maar goed te doen op de heen of terugreis is een tocht met de tandrad trein van Diakofto aan de Golf van Corinthe naar Kalavrita in het Helmos gebergte. Erg mooi en spectaculair!

www.maniguide.info
Dit is de site van John Chapman. Hij geeft bijzonder veel informatie over met name de historische zaken, kerkjes, kapelletjes en hun fresco’s en beeldentaal, de plaatsen en de mensen.
Het boek ‘Peloponnesos en Athene’ van Daniel Koster is handig als je echt geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Peloponnesos en de Mani. Hij besteedt veel aandacht aan architectuur, kerken en kloosters. Wandelkaartjes ontbreken en aanwijzingen zijn soms wat summier maar het levert mooie dagen en vondsten op!
Heel bekend is het boek van Patrick Leigh Fermor Mani – Travels in the southern Peloponnese.

krijtbord op z’n Grieks

Uit eten

In Kotronas (3 km.) zelf zijn enkele restaurantjes (taverna’s) met gemiddeld goed eten en WIFI.
In de zomer zijn er aan het strand van de baai bij Chalikia twee restaurantje open waar je heerlijke gefrituurde inktvisjes kunt krijgen.
In Areopoli (23 km.) zijn meerdere taverna’s die de traditionele Griekse keuken aanbieden tegen redelijke prijzen.
In Vathi (11 km.) is een van onze favoriete restaurants: Maria. Zij bieden traditionele Griekse gerechten aan, vaak bereid in de oven. Geen overdadige keus maar goed, eerlijk eten van het seizoen op een heerlijk beschaduwd ouderwets “druiventerras” tegen erg redelijke prijzen. Bovendien erg aardige mensen.
Aan het strand van Vathi en bij de Kronos camping zijn meerdere koffie tentjes en restaurantjes.
In Gythio (30 kilometer) zijn er talrijke mogelijkheden voor zowel een eenvoudig hapje als compleet diner.
In Karvalas (20 kilometer): Pieros ook wel bekend als Thomakos winebar. Heerlijk eten – Grieks met een moderne twist.
In Karioupoli op het pleintje bij de kerk: echt Grieks eten op een mooi verlicht plein. Heel gemoedelijk en gezellig.

Boodschappen en winkelen

Markt
Op vrijdagochtend is er markt in Gythio van ’s ochtends vroeg tot uiterlijk 12.30
Zaterdagochtend is er markt in Areopoli, aan de rand van het stadje bij het busstation. Deze markt duurt wat langer, tot 13.00
In Gythio en Areopoli zijn ook supermarkten, bakkers, slagers, viswinkels, tankstations etc. Areopoli en Gythio hebben ieder hun eigen charme en stijl architectuur. Maar in beide kan je slenteren en winkelen, frappé drinken op een terrasje en je onderdompelen in de Griekse gezelligheid.
In Kotronas zelf zijn er twee kleine winkels met een beperkt assortiment (geen verse groente). Hier verkopen ze wel vers brood maar de bakker en groenteman komen ook regelmatig naar boven met hun handel.
In Sparti is een Lidl en de AB – een grote supermarktketen met een beter assortiment – meer onze Appie. In Skala is er ook een Lidl.